Edirne Barosu Kadın Aile ve Çocuk Komisyonu Basın Açıklaması

20140604_154012-225x300EDIRNE BAROSU KADIN AILE VE ÇOCUK KOMISYONU BASIN AÇIKLAMASI

EDİRNE BAROSU KADIN, AİLE VE ÇOCUK KOMİSYONU

Uluslararası Hukuk alanında çocukları koruma altına alan önemli bir sözleşme olan ve 140 ülkenin imzaladığı Çocuk hakları Sözleşmesine Türkiye de taraf olmuştur. Bu sözleşmeye göre 18 yaşın altındaki her birey çocuk olarak kabul edilir.

Devletin bu sözleşmeye göre görevi çocukları her türlü cinsel sömürü ve saldırıdan korumaktır. Bu koruma bir çocuğu cinsel bir eylemde bulunmaya zorlamayı kapsamaktadır. Sözleşmeyi imzalayan ülkeler ayrıca çocukların kaçırılmasını, satılmasını ve çocuk ticaretini önlemekle yükümlüdür.

Çocuklara yönelik cinsel istismar toplum tarafından tabu olarak görüldüğü için açığa çıkarılmayan en önemli şiddet türlerinden biri olma özelliğini taşır. Araştırmalara göre çocukların cinsel istismarı artış göstermektedir. Türk ceza kanunun da cezalar yeterli görülmediği için yeni yargı paketinde cinsel istismar suçunun tanımı yeniden yapılarak cezalar artırılmıştır.

Çocukların cinsel istismarının yarattığı olumsuz etkiler arasında, çocuklarda sebepsiz ağlama, içine kapanma, depresyon, okul başarısında düşme, ilerleyen yaşlarda cinsel ve psikolojik bozukluklar, güvensizlik, asosyal yaşantı, alkol ve madde bağımlılığı gibi durumlar gözlemlenmektedir.

Edirne Barosu Kadın, Aile ve Çocuk Hakları Komisyonundan Av. Nurten KASAPOĞLU, Av. Selma Polat KATRAN, Av. Bedia MİRZABEY, Av. Arzu ÇAĞATAY’ ın katılımıyla cinsel istismar suçlarının artması karşısında çocukları bilinçlendirmek ve cinsel istismardan korunması amacıyla çocuğun cinsel istismarının önlenmesi ve uyuşturucunun zararları hakkında okullarda seminer çalışması başlatmış bulunmaktayız.

Seminer çalışmamız 02.06.2014 tarihinde Edirne Kız Meslek Lisesi, 04.06.2014 tarihinde İlhami Ertem Anadolu Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi, 05.06.2014 tarihinde 1. Murat Lisesindedir.

Okullardaki çalışmamız önümüzdeki eğitim öğretim yılında da devam edecektir.

Edirne Barosu Kadın, Aile ve Çocuk Komisyonu olarak, Edirne Ticaret Odası Yönetimiyle birlikte             “ Çocuk Gelinlere Dikkat “ çekmek amacıyla 09-13 Haziran tarihlerinde beş gün süreyle “ Çocuk Gelinlere Hayır Sergisi ve Kısa Film” gösterisi açılacaktır.

Sergi 09 Haziran Saat 15:00’ de Edirne Belediye Başkanı  Recep GÜRKAN , ETSO Başkanı Recep ZIPKINKURT ve Baro Başkanı Av. Özgür YILDIRIM tarafından açılış yapılacaktır.

Sergi 5 gün açık kalacak olup tüm halkımız davetlidir.

Av. Nurten KASAPOĞLU

Edirne Barosu Kadın Aile ve Çocuk Komisyonu Başkanı