EDİRNE BAROSU KADIN, AİLE VE ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kadınların şiddete adaletsizliğe, eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı başlattıkları mücadale gününün adıdır.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve yasalar önünde eşitlik mücadelesini yüzyıllar boyu sürdüren kadınlar, bu mücadelenin ürününü, ülkemizde son dönemlerde yapılan kimi yasal düzenlemelerle kısmi kazanımlar elde ederek almışlardır. Tam eşitliğin sağlanamadığı Yasal düzenlemelerden öte gerçek eşitliğin TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİN sağlanması ile mümkün olacaktır. Öncelikle mevcut haklarımızı bilmek, kullanmasını öğrenmek ve etkin olarak kullanmaktır.

Öte yandan, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet top¬lumumuzda yaygın ve büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Her gün kadınlarımız, aşağılık komplekslerini, kendi yetersizliklerini tatmin etmek isteyen vahşi ellerce dövülüyor, öldürülüyor, ırzlarına geçiliyor, istismar ediliyor.

Sistemin ve toplumsal baskıların çaresiz bıraktığı mağdur¬ların acısını bir kez olsun yüreğinde hisseden hiçbir uygar insan bu ilkelliğe kayıtsız kalamaz.

Baromuz Kadın Hakları Merkezimizin açılmasının amacı kadın haklarının korunması ve tanıtılmasıdır.. Azalacağına giderek artan şiddete karşı daha fazla çaba sarf etmek, toplumun bütün kesimleriyle işbirliği içinde kapsamlı ve etkin bir mücadele yürütmek amacıyla Kadın Hakları Merkezimizi açıyoruz.

Şiddet mağduru kadınlarımız sadece nüfus cüzdanı ile EDİRNE BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİNE gelmeleri halinde nöbetçi avukat tarafından hukuki yardım alabilecektir.

Edirne Barosunun saha çalışması olan anket uygulaması sonucunda kadınlarımızın haklarını ararken nasıl bir yol izleyeceklerini bilmediği tespit edilmiştir. Temel haklar yaygın bir şekilde bilinmediği için, kadın; haklarını istemekte zorluk çekebiliyor. Kadınların aile içinde ya da toplumsal yaşamda karşılaştıkları her türlü şiddete karşı yasal haklarını ve neler yapabileceklerini, evlilikte eş ve anne olarak kadının konumunu, haklarını, boşanma ve sonrasında hangi haklara sahip olduğu anlatılacaktır.

Edirne Barosu Kadın Hakları komisyonumuz TÜBAKKOM’un yürütme kurulunda aktif görev yapmaktayız. TÜBAKKOM olarak 9 Mart Çarşamba günü saat 10 da TBMM’de parti başkanları ve TBMM Başkanı ile görüşmek için randevu aldık amacımız Kadının Yasal Haklarını korumak; hak ihlallerine; kadına yönelik şiddete dikkat çekmektir.
Kadın hakları alanında yaşanan tüm sorunların takipçisi olacağımızı bir kez daha yineleyerek, tüm kadınlarımızı kutluyoruz.08.03.2016

Edirne Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı
Av. Nurten KASAPOĞLU