Çok sayıda üründe ÖTV, KDV ve DAMGA VERGİSİNDE Düzenleme !

✔ 3 Şubat 2017, 29968 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Damga vergisi, KDV, ÖTV oran ve düzenlemelerine ilişkin değişikler Resmi Gazete’de yayımlandı. Elektrikli ev aletlerinin ÖTV’si 30 Nisan’a kadar sıfırlandı. Bazı mobilyalarda KDV oranı 30 Nisan’a kadar yüzde 8 olacak.
✔ Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, ÖTV kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan ve klima, buzdolapları, derin dondurucular, gazla çalışan su ısıtıcıları, termosifonlar, çamaşır ve çamaşır kurutma makineleri, bulaşık makineleri, elektrik süpürgesi, gıda ve meyve presleri ile elektrikli küçük ev aletlerine uygulanan ÖTV’yi 30 Nisan’a kadar sıfırladı.
✔ Ayrıca; 89.03. GTİP numarasında yer alan mallardan yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinde uygulanacak özel tüketim vergisi oranı %0 (sıfır) olarak belirlenmiştir.
✔ Bakanlar Kurulu kararıyla ayrıca, ahşap ve plastik mobilyalar, koltuklar ve büro mobilyalarına uygulanan KDV oranı da 30 Nisan’a kadar yüzde 8 olarak tespit edildi.
✔ Aynı Bakanlar Kurulu kararıyla, yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2016 arasında alınmış konut inşaat projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yapılan konut inşaatı projelerinde; metrekare vergi değeri 500 TL – 1,000 TL arasında olan konutların tesliminde yüzde 8 KDV uygulanması hüküm altına alındı.
✔ Bu kapsamda, metrekare vergi değeri 1,000 TL ve üzeri konutların tesliminde uygulanacak KDV oranı da yüzde 18 olacak.
✔ Görüldüğü üzere yapı ruhsatı 01.01.2013-31.12.2016 arasında alınan konut inşaat projelerine ait teslimlerde uygulanacak KDV oranlarında bir değişiklik olmamışken yapı ruhsatı 01.01.2017 tarihi ve sonrasında alınan inşaat projelerine ait teslimlerde KDV oranı düşürülmüştür.
✔ Bazı ürünlerin KDV oranı yüzde 1’den yüzde 8’e çıkmıştır.03.02.2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2017/9759 sayılı Kararname ekinde “1 Sayılı Cetvelde” yer alan ürünlerin tesliminde KDV oranı 30.04.2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil) yüzde 8 olarak uygulanacaktır. Mükelleflerin, indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, Kararnamenin 5. maddesi kapsamında teslim ettikleri mallar nedeniyle yüklendikleri vergiler dâhil edilmez.