BARO BAŞKANIMIZ AV. ALPER PINAR'IN 2020-2021 ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMASI
Tarih: 1.09.2020| Okunma Sayısı: 554

01.09.2020

YENİ ADLİ YIL MESAJI 

 Kıymetli Edirne Halkı,

 Kıymetli meslektaşlarım,

 Kıymetli basın mensupları,

Covid-19 salgın hastalığının devam ettiği süreçte, 2020-2021 Adli Yıl Açılışı nedeniyle, pandemi koşullarında düzenlediğimiz törene hoş geldiniz. Hepinizi şahsım ve barom adına saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

Değerli konuklar; Son dönemde baromuzda, ebediyete intikal etmiş olan meslektaşlarımıza Allah’tan Rahmet, ailelerine ve de yakınlarına bir kez daha sabır ve başsağlığı diliyorum. Bu zamansız ayrılıklardan dolayı çok kederli ve de üzüntülüyüz. Meslektaşlarımızı hiç unutmayacak ve de aziz hatıralarını sürekli yaşatacağız.

Ayrıca, Covid-19 salgın hastalığının yakın bir süreçte tehdit olmaktan çıkmasını ve de normal günlerimize bir an önce dönmemizi diliyorum. Bu talihsiz dönem tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de her kesimini etkilemiş, avukatlık mesleği de en olumsuz etkilenen sektörlerden biri olmuştur. Yeni adli yılın açıldığı bu ilk günden itibaren gecikmeksizin, avukatlık mesleğinin bu olumsuz süreçten nasıl kurtulacağına dair düşünmeye, çözüm üretmeye ve de çözümleri hayata geçirecek mekanizmaları devreye sokmaya mecburuz. Baroların ve de Türkiye Barolar Birliğinin, kendi iç çekişmelerini bir kenara bırakıp asli görevlerine, baroları oluşturan avukatların gerçek ve de önümüzde apaçık duran sorunlarına çözüm üretmek noktasında birleşmeleri zorunludur.

Değerli konuklar;

Adaletin her zaman olmazsa olmazımız olduğuna, bu doğrultuda geliştirdiğimiz hukuk nosyonundan vazgeçmememiz gerektiğine olan inancım geçmişte olduğu gibi bugün de tamdır. Bizi adalet çizgisinden, hukuktan, hak arama özgürlüğünün yasal çizgilerinden ayırmak ve hukuk dışı yollarla hukuk yaratmak isteyenler tarihte olduğu gibi gelecekte de var olacaktır. Ancak bizler bu anlayış ve düşünceye karşı daima mücadele edeceğiz. Beyninde, ruhunda, adalet ve hukuk olgusunu içselleştiren ve bu olgudan taviz vermeyen, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin her köşesinde yaşayan avukatlar, bu mücadelenin neferleri ve savunucularıdır.

İmkânlarımız ve geldiğimiz yerler farklı da olsa birleştiğimiz ortak paydalar, Devlet, vatan, bayrak, insan ve adalet olmalıdır. Bu paydalarda birleşmemek olası değildir ve bu paydaların harcı, temeli ve de hamuru ADALETTİR. 

Hukuk ve adaletin, insanoğlunun içinde var olan insani duygulardan bağımsız olmadığı açıktır. Bu noktada halkımızın beklentisi, kendisini de anlayan bir hukuk düzeni ve de bu düzenin yaşadığı kurumlardır. Tarihsel süreç içerisinde adaletin ve yargının evrim süreci sonunda, kurumların geldiği noktada, halkın adalet arayışında empati kültürünün azalması, vatandaşı anlamak noktasında ki umarsızlık, kurumları halktan uzaklaştırmaya başlamıştır. Oysa ki yapmamız gereken, vatandaşı anlamak noktasında empati yapmak, sorunları ile öz olarak ilgilenmek, gerçekten bir adalet yakarışı içinde olduklarını hissetmektir.

Devir, adaleti her zamankinden daha fazla içselleştirme, üretme,araştırma, gelişmelere ayak uydurma, halkı anlama, adalet yakarışlarına doğru yaklaşım gösterme, onlara doğru mesajlar verme devridir.

Bu anlamda; çözüm basittir. Olayları, karmaşık hale getirmek gereksizdir. Her zaman basit düşünmek, basit ve akılcı çözümler üretmek ve empati yapabilmek doğru sonuca ulaşmak için geçerli bir kılavuzdur.

Kapımızı çalan ve adalet arayan vatandaşımızın istediği, hukuki problemine çare bulmaktır. Yargıya başvurduğunda, hakkını koşulsuz arayabileceğini, kanun önünde eşit olduğunu, karşısında kim olursa olsun hukuk ve yasalar çerçevesinde haklı ise mutlaka adil bir sonuç alacağını ve de bu sonucu makul ve en kısa sürede alabilmek istediğini hissetmektir. Hak arayan vatandaş, ben hakkımı aradım, bana tamamen eşit davranıldı, yargılama tamamen adil yapıldı verilen karar aleyhime de olsa tamamen adil olduğuna inanıyorum diyebilmelidir. Devletimizin bekası, milletimizin refahı için bunu başarmaya ve adaleti tek kılavuz olarak kabul ederek, kendimiz için istediğimiz adaleti herkes için istemeliyiz.

Biz avukatlar bu adalet mücadelesini büyük bir sadelik, dürüstlük içerisinde yapmak zorundayız ve bunun karşılığını da alabilmeliyiz. Kurumların, biz avukatlara bakışı sözde değil özde değişmelidir. Kürsüye ve adalet arayışının kutsallığına saygı gösteren biz avukatlara da aynı saygı gösterilmelidir. Avukata gösterilen saygı, hakkını ve adaletini arayan vatandaşımıza saygıdır.

Avukatlar olarak bizler, hukukun üstünlüğü ilkesinden, demokratik, laik Türkiye Cumhuriyetinden ve de Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yoldan ve de ilkelerinden taviz vermeden bu mücadeleye devam edeceğiz.

Sizleri, yeni adli yılda da bu ilkelere sahip çıkmaya, bu uğurda mücadele etmeye, tüm zor koşulların üstesinden gelerek, adaleti, adil yargılanma ilkesinden ayrılmadan, en makul sürede bulmaya davet ediyorum.

YENİ ADLİ YILIN ÜLKEMİZE, DEVLETİMİZE, MİLLETİMİZE, ADALET CAMİAMIZA VE DE AVUKATLARIMIZA HAYIRLAR GETİRMESİNİ, PANDEMİNİN BİR AN ÖNCE SON BULMASINI DİLİYORUM..

SAĞLINIZIN VE DE ESENLİĞİNİZİN DAİM OLMASI TEMENNİSİ İLE YENİ ADLİ YILINIZI KUTLUYORUM. HEPİNİZE SAYGILAR SUNUYORUM.

 

                                                                 Av. Alper PINAR

                                                         EDİRNE BAROSU BAŞKANI

        

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

25.04.2024
AV. GÖKHAN KARAKOÇ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.