BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 22.07.2020| Okunma Sayısı: 483

EDİRNE BARO BAŞKANLIĞI

AİLE VE KADIN HAKLARI KOMİSYONU

BASINA VE KAMUOYUNA

 

Bugün kendisinden 5 gündür haber alınamayan Pınar Gültekin’in yine bir kadın cinayetiyle vahşice öldürüldüğünü öğrenmemizle birlikte 2020’de öldürülen kadın sayısı 118’e yükseldi. Pınar’da öldürülen diğer kadınlar gibi “hayır” dediği erkek arkadaşı tarafından işkence ile öldürülerek bir ormanlık alana atıldı. Bu cinayette yine bir kıskançlık krizinin arkasına sığdırılmaya çalışıldı. Bugün Pınar’ı da isimlerini saymakla bitiremeyeceğimiz, yaşadıklarını anlatırken içimizin sızladığı acısını hala hissettiğimiz diğer kadınlar gibi kurtaramadık.

Ülkemizde kadınlar her gün artarak devam eden şiddete ne şekilde maruz kalacağı, Pınar gibi vahşice öldürülüp öldürülmeyeceği endişesiyle, sokağa çıktığında, yolda yürürken, çalışırken taciz ve istismara uğrama korkusu yaşamaktadır. Ülkemizde ve dünyada kadınların yaşadığı şiddet ve vahşice katledilmelerinin yanısıra hala kadınlara verilen haklar bir lütuf olarak görülmekte, tüm yaşananlara rağmen ülkemizde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmaları devam etmektedir. Maalesef kadına verilen haklar bir lütuf olarak görülmekte, kadınlar, politik ve ekonomik haksızlıklara, cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmaktadır.

Kadınlar evde, işte, sosyal hayatta var olmak, bağımsız ve özgür olmak, eşit çalışma koşullarına sahip olmak, cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmamak, aslında insan onuruna yaraşır şekilde yaşamak istemektedir. Sağlıklı bir toplum yapısının inşası ancak kadının toplumda hak ettiği insanca, korkusuzca yaşadığı bir düzenin sağlanmasıyla mümkün olacaktır.

İstanbul Sözleşmesi’nin mutlaka her yönüyle uygulanması gerekliliği, yaşanan bu acı olaylarla tekrar tekrar anlaşılmaktadır. İstanbul Sözleşmesi, yalnızca yargısal sürece ilişkin veya şiddet olayları yaşandıktan sonrasına ilişkin koruma ve tedbirler içermemekte, tam tersine kadınların yaşadığı tüm hayatta kalma ve toplumda var olma çabasına ilişkin süreci düzenlemektedir. Sözleşmeye göre öncelik başta şiddeti önleyici politikalar geliştirmektir. Toplumda kadına bakış açısı değişmedikçe, kadının toplumda var olma ve hayatta kalma mücadelesi devam edecektir. Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları komisyonu olarak acilen İstanbul Sözleşmesinin yükümlülüklerine uyulması gerekliliğini hatırlatıyoruz.

            Başta Pınar Gültekin olmak üzere katledilen tüm kadınlarımızı saygıyla anıyoruz. Yaşanan tüm şiddet olaylarının son bulması için Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları komisyonu olarak mücadelemize devam edeceğimizi, kadınların bu yolda ve mücadelede yalnız olmadığını, yaşanan hukuki sürecin yakından takip edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

           

EDİRNE BARO BAŞKANLIĞI

AİLE VE KADIN HAKLARI KOMİSYONU

 

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

25.04.2024
AV. GÖKHAN KARAKOÇ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.