DUYURU
Tarih: 19.08.2019| Okunma Sayısı: 2067

 

DUYURU

 

               Yargıtay Başkanlığı’nın , “kişiye özel” şerhi ile baro başkanına gönderilmiş olan adli yıl açılış davetiyesi, 27.08.2019 tarihine dek, cevap verilmesi ricası ile baromuza ulaşmıştır.

              

               Yargıtay Başkanlığı’na, bu davete icabet etmeyeceğimiz iletilmiştir. Katılmayacağımız davetiyenin ulaştığı tarihten bu yana belli olmasına rağmen, bir kısım çevrelerce baromuzun isminin kullanılarak, oluşturulmak istenen kutuplaştırma, kamplaşma ve polemik ortamına sokulmak istendiğimiz, siyasetin, bölünmenin ve kavganın bir tarafı olmaya zorlandığımızın görülmesi üzerine,bu açıklamayı yapmak zorunluluğumuz doğmuştur.

 

               Yapılan davet, Yargıtay Başkanı tarafından yapılan bir davettir. Bu davete katılmak ya da katılmamak iradesi tamamen baroların kendi tasarrufudur. Bu davete verilecek cevabın usul ve kaidelerini belirlemek de tamamen her baronun kendi insiyatifindedir. Bu kapsamda hiçbir baronun açıklamasını tartışmak, eleştirmek, doğru bulmak noktasında değiliz.

 

               Yönetim Kurulu olarak, seçildiğimiz günden bu yana, her türlü siyasi kaygıdan uzak, her türlü siyasi görüşe eşit mesafede davranmak ülküsünden asla taviz vermeyen, hiçbir şekilde kutuplaşma, taraf olma, kavga ortamında bulunma iradesinde olmayan baromuzun, bu konuda da çekilmek istendiği polemik ortamında asla olmayacağının bilinmesini ve de bu çizgiden görev süremiz boyunca asla taviz vermeyeceğimizi belirtmek isteriz.

 

               Edirne Barosu’nun, tarihi algısı ve alt yapısı ile odaklandığı tek nokta tam bağımsız yargı, hukuk devleti ilkesi, hâkim ve savcı teminatı, gün geçtikçe çığ gibi büyüyen avukatların ve özellikle genç meslektaşlarımızın sorunları, nitelikli hukuk eğitimi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü, erklerin ayrılığı ilkeleridir.Avukatlık meslek kuralları, ilkeleri ve baromuzun tarihsel geleneklerine bağlı kalarak tüm meslektaşlarına karşı eşit mesafede, her türlü siyasi görüş ve düşünceye kapalı, uzlaşmacı, çözümcü, katılımcı, aktif bir çizgi benimsemektedir ve hiçbir şahsi çıkar, menfaat beklentisi olmaksızın, var gücüyle çalışmaktadır.

 

               Adli Yıl Açılış davetiyeleri ne ilktir ne de son olacaktır.

 

               Evrensel hukuk ilkeleri; bağımsız yargıyı ve kuvvetler ayrılığı ilkesini tartışmasız biçimde öngörmektedir. Savunmanın neferleri olan avukatlar için bu ilkeler içselleştirilmiştir. Konu avukatların meslek sorunları, özellikle genç meslektaşlarımızın iş ve aş sorunları, hukuk fakültelerinin eğitim niteliği, avukatların gittikçe azalan iş imkânları, adliyelerde görülen kısıtlı alanlar, hâkim ve savcılarımızın yaşadığı zorluklar ve de sıkıntılar, dosya incelemedeki zorluklar ve buna benzer adaleti ilgilendiren tüm sorunların çözümü noktasında olduğunda, Edirne Barosu, yasama ve yürütme faaliyetleri kapsamında devletin tüm kurumları ile görüşme ve uzlaşma noktasında var gücüyle çalışmıştır ve çalışmaya devam edecektir. Nitekim geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşılan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hukuk ve adalet sistemimize sağlayacağına inandığımız büyük katkılarına, baromuz da gerek hazırlanma sürecinde gerekse kamuoyu ile paylaşılması sırasında, Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantıya katılım sağlamıştır.

 

              

               Avukatlık meslek sorunlarının çözümünün sağlanması noktasında yasama ve yürütme faaliyetleri kapsamında bundan sonraki süreçte de gerekli aksiyonların alınacağı, çözüme yönelik her toplantıya tüm kurumlar nezdinde katılım sağlanacağı tartışmasızdır. Ancak kuvvetler ayrılığı ilkesinin yasama ve yürütme yanında üçüncü unsuru olan yargının tamamen bağımsız ve tarafsız olması da zorunludur. Adli yıl açılışının bu kapsamda yürütmenin himayesinde olan bir yerde yapılmasının kuvvetler ayrılığı ilkesine uygun düşmeyeceği açıktır.  Bu anlayışımız yürütmenin başında bulunan siyasi iktidarın hangi parti olup olmadığına bakılmaksızın tüm siyasi görüşleri kapsayan, evrensel hukuk ilkelerine bağlı bir bakış ve anlayış olup, gelecekteki bakış açımız da değişmeyecektir.               

 

               Baro tarihimizde her adli yıl açılışında olduğu gibi; cübbelerimiz, yargımızın bizimle birlikte olan diğer unsurları olan hâkim ve savcılarımız ile katılmayı içselleştirmiş bir baro olarak, tarihsel geleneğimize uygun şekilde geçmişte olduğu ve gelecekte de olacağı üzere hep birlikte icra edeceğimiz adli yıl açılışında görüşmek dileği ile saygılarımızı sunarız.

 

EDİRNE BAROSU YÖNETİM KURULU

19.08.2019

 

              

              

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mayıs 2024><<
Mayıs 2024
 PSÇPCCP
18293012345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
22272829303112
233456789

04.05.2024
AV. GÖKHAN KARAKOÇ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.