2017 UZLAŞTIRMACI ÜCRETLERİ BELLİ OLDU !

2017 uzlaştırmacı ücretleri belli oldu !

2017 yılı Uzlaştırmacı Asgari Ücret Tarifesi” tebliği, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Uzlaştırmacıların görevlerinde alacağı en düşük ücret 100, en yüksek ücret 700 lira olarak belirlendi.

Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uyarınca uzlaştırmacılara ödenecek ücreti kapsayan tarife, 5271 sayılı “Ceza Muhakemesi Kanunu”nun 253. maddesi ile 2992 sayılı “Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun”un 9. maddesi hükümlerine göre hazırlandı.

Uzlaştırma ücreti, uzlaştırmacının şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar görenin yaşı, eğitimi, sosyal ve ekonomik durumu gibi belirgin farklılıklarını değerlendirmede ve tarafları uzlaştırmadaki becerisi, süreçte gösterdiği gayret, taraf sayısı, uyuşmazlığın kapsam ve niteliği dikkate alınarak tarifede gösterilen alt ve üst sınırlar arasında belirlenecek.

Birden fazla uzlaştırmacının görevlendirildiği hallerde uzlaştırma ücreti, bu kişilere ayrı ayrı ve eşit olarak ödenecek.

Ücret, uzlaşmanın teklif aşamasında olumsuz sonuçlanması halinde, teklif formu ve eklerinin tesliminden, teklifin kabulü halinde ise uzlaştırma süreci sonunda düzenlenecek raporun ibrazından sonra makul süre içinde uzlaştırmadan sorumlu cumhuriyet savcısı tarafından sarf kararı ile ödenecek.

Uzlaştırmacının zorunlu yol giderleri dahil olmak üzere yaptığı masraflar, tarifenin ilgili maddesinde belirlenen miktarın alt sınırını geçmeyecek şekilde ayrıca karşılanacak.

Ücret tarifesi

Uzlaştırma ücretinin takdirinde uzlaştırma raporunun tamamlandığı tarihte yürürlükte olan tarife esas alınacak.

Tarifeye göre verilecek uzlaştırmacı ücretleri şöyle:

– “Uzlaştırma sürecinin teklif aşamasında olumsuz sonuçlanması halinde 100-150 lira,

– Uzlaştırma sürecinin olumlu sonuçlanması halinde, 2-3 kişinin uzlaştırılması durumunda 300-400 lira, 4-6 kişinin uzlaştırılması durumunda 400-500 lira 6-10 kişinin uzlaştırılması durumunda 500-600 lira, 10 ve daha fazla kişinin uzlaştırılması durumunda 600-700 lira,

– Uzlaştırma sürecinin olumsuz sonuçlanması halinde, 2-3 kişinin taraf olması durumunda 150-200 lira, 4-6 kişinin taraf olması durumunda 200-250 lira, 6-10 kişinin taraf olması durumunda 250-300 lira, 10 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda 300-350 lira.”

2017 Yılı Uzlaştırmacı Asgari Ücret Tarifesi

Adalet Bakanlığından

05.08.2017
Palmiye Mevzuat ve İçtihat Programı
  • Madde 0001 : Amaç

(1) Bu Tarifenin amacı, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine görevlendirilen uzlaştırmacılara ödenecek meblâğ ile ödenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Madde 0002 : Kapsam

(1) Bu Tarife Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uyarınca uzlaştırmacılara ödenecek meblağı kapsar.

Madde 0003 : Dayanak

(1) Bu Tarife 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 253 üncü maddesi ile 29/3/1984 tarihli ve 2992 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 9 uncu maddesi hükümlerine göre hazırlanmıştır.

Madde 0004 : Uzlaştırma ücretinin sınırları

(1) Uzlaştırma ücreti, uzlaştırmacının şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar görenin yaşı, eğitimi, sosyal ve ekonomik durumu gibi belirgin farklılıklarını değerlendirmede ve tarafları uzlaştırmadaki becerisi, süreçte gösterdiği gayret, taraf sayısı, uyuşmazlığın kapsam ve niteliği dikkate alınarak bu Tarifede gösterilen alt ve üst sınırlar arasında belirlenir.

(2) Birden fazla uzlaştırmacının görevlendirildiği hâllerde uzlaştırma ücreti bu kişilere ayrı ayrı ve eşit olarak ödenir.

Madde 0005 : Uzlaştırma ücretinin ödenmesi

(1) Görevlendirilen uzlaştırmacı için belirlenen ücret, uzlaşmanın teklif aşamasında olumsuz sonuçlanması hâlinde teklif formu ve eklerinin tesliminden, teklifin kabulü hâlinde ise uzlaştırma süreci sonunda düzenlenecek raporun ibrazından sonra makûl süre içinde uzlaştırmadan sorumlu Cumhuriyet savcısı tarafından sarf kararı ile ödenir.

Madde 0006 : Uzlaştırmacı giderleri

(1) Uzlaştırmacı tarafından zorunlu yol giderleri dâhil olmak üzere yapılan masraflar, bu Tarifenin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendinde belirlenen miktarın alt sınırını geçmeyecek şekilde ayrıca ödenir.

Madde 0007 : Uygulanacak tarife

(1) Uzlaştırma ücretinin takdirinde uzlaştırma raporunun tamamlandığı tarihte yürürlükte olan Tarife esas alınır.

Madde 0008 : Tarife

(1) Bu Tarifeye göre verilecek uzlaştırmacı ücretleri aşağıda gösterilmiştir.

a) Uzlaştırma sürecinin teklif aşamasında olumsuz sonuçlanması hâlinde; 100-150 TL,

b) Uzlaştırma sürecinin olumlu sonuçlanması halinde;

1) 2-3 kişinin uzlaştırılması durumunda 300 – 400 TL,

2) 4-6 kişinin uzlaştırılması durumunda 400 – 500 TL,

3) 6-10 kişinin uzlaştırılması durumunda 500 – 600 TL,

4) 10 ve daha fazla kişinin uzlaştırılması durumunda 600 – 700 TL,

c) Uzlaştırma sürecinin olumsuz sonuçlanması hâlinde;

1) 2-3 kişinin taraf olması durumunda 150-200 TL,

2) 4-6 kişinin taraf olması durumunda 200-250 TL,

3) 6-10 kişinin taraf olması durumunda 250-300 TL,

4) 10 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda 300-350 TL

arasında ücret ödenir.

Madde 0009 : Yürürlük

(1) Bu Tarife yayımı tarihinde yürürlüğe girer.